Какво Ви спира?   Задавал съм този въпрос на стотици хора и

...
Какво Ви спира?
 
Задавал съм този въпрос на стотици хора и
Коментари Харесай

Най-големият ви враг

„ Какво Ви стопира? ”

 

Задавал съм този въпрос на стотици хора и съм чувал стотици разнообразни отговори. Те съставляват виртуален лист с проблеми, вариращи от ужасното държавно управление до тежко детство, до смазваща работа… и съвсем всичко останало, за което можете да се сетите.

Това е въпрос, който неведнъж съм задавал и на себе, и всякога съм си намирал друго опрощение – че нямам задоволително пари, че имам прекалено много лунички по лицето, че един духовник съвсем не ме преби и още доста, според от деня. И през всичкото това време се въртях в саморазрушителния кръг на неутешимостта и самотата.

Но познайте какво открих! Нито едно от оправданията ми не е било същинска причина. Имаше (и към момента има) единствено един същински зложелател, с който пребивавам всяка минута от всеки ден…

3-буквеният зложелател

Една остаряла африканска поговорка гласи: „ Ако вътре в нас не се крие зложелател, то никой външен зложелател не може да ни навреди. ” И по този начин, кой е този зложелател?

Става въпрос за човешкото его и в случай че съумеете да го надвиете в точния момент и да го „ опитомите ”, животът ви ще се промени вечно.

Именно през този развой ни превежда писателят Раян Холидей в новата си книга, уместно озаглавена Ego Is The Enemy . А моята къса публикация предлага скъпи препоръки за преборване на неприятеля. Ето кои са те.

Що за проблем е егото?

Четейки книгата на Холидей, усещах по какъв начин клатя одобрително глава още веднъж и още веднъж. Не единствено поради образците, които той дава, само че и поради методите, по които моето его бе повлияло на живота ми.

„ Въпреки че учебниците по история изобилстват от истории за вманиачени визионери, преобразили света по собствен облик и сходство с безспорна, съвсем нерационална мощност, през годините съм разкрил, че в случай че се разрови, човек ще открие, че историята е писана и от персони, борили се с егото си на всяка крачка, избягвали светлините на прожекторите и поставяли най-висшите си цели над алчността за самопризнание. Четенето и преразказването на тези истории е моят метод да ги абсорбирам и да се изучавам от тях. ”

Наскоро интервюирах Холидей и му зададох въпрос, който постоянно изскача в диалозите за човешкото его: „ Не е ли егото значимо? ” Той изясни, че не трябва да го отстраняваме изцяло (това е невъзможно), а просто да не му разрешаваме да стане прекомерно огромно. Определението, което писателят употребява в книгата си е „ нездравословна увереност в личната си значителност ”.

„ Егото е това кисело дете във всеки от нас, което приоритизира приемането на своето над всичко останало. Необходимостта да сме по-добри от, повече от, приети за, надалеч над рационалното – това е егото. То е чувство за предимство и увереност, които надвишават границите на увереността и гения. ”

Трите „ стадия ”

Не е мъчно да мислим, че егото е проблем само на свръхуспешните основни изпълнителни шефове и знаменитостите-мегаломани, нали? Ако обаче се вгледате в изявленията си в обществените мрежи или общуването си с сътрудниците, ще забележите, че то визира всички ни.  

Затова книгата Ego Is The Enemy е разграничена на няколко елементи, тъй като „ във всеки миг от живота си хората се намират на 1 от 3 стадия " . Ето и къса разбивка на тези 3 стадия.

Прочетете целия текст на страницата на Мениджър NEWS.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР